İkinci El Araç Alırken Yapılması Gerekenler

İkinci El Araç Alırken Yapılması Gerekenler

İkinci El Araba Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler


İkinci el arabalara olan rağbet her geçen gün artıyor. Bu durumun en önemli iki sebebi sıfır araç fiyatlarının artması ve yine sıfır araç tedariğinde yaşanan daralma. Hatta bazı modellerde, ikinci el arabalar sıfırlardan daha yüksek fiyat görüyor. İyice incelenerek doğru seçim yapıldığında ikinci el araba almak avantajlı fakat bu seçimi yaparken dikkat edilmesi gereken önemli noktalar var. Bu noktalar dikkate alınarak seçim yapıldığında ikinci el arabalardan yüksek düzeyde verim alınabilir. Bu yüzden, ikinci el araba alırken dikkat edilmesi gerekenleri 2. El Araç sektöründe 20 seneye yaklaşan deneyimimize dayanarak sizler için derledik.

1- Hasar Kaydını Sorgulayın

İkinci el araba alırken dikkat edilmesi gereken noktalardan biri hasar kaydı. Hasar kaydı, aracın fiyatını belirleyen bir unsurken, aynı zamanda araç satın aldıktan sonra da herhangi bir problem ile karşılaşılmaması için oldukça önemli. Aracın hasar durumunu detaylı bir şekilde öğrenmek için satıcıya sormaktan hiç çekinmeyin. Unutmayın, yeni bir araç alıyorsunuz ve bu aracı detaylı bir şekilde incelemek en doğal hakkınız.

Aracın hasar kaydını, Hasar Sorgulama hizmetinden yararlanarak da öğrenebilirsiniz. 5664’e aracın plakasını SMS olarak attığınızda aracın hasar kaydı telefonunuza mesaj olarak geliyor. Mesaj başı maliyeti ise 9,5 TL.

Bazı hasarlar hasar kaydına yansımayacağından dolayı ekspertiz yaptırılması gerekir.

2- Kaporta ve Boya Ekspertizi Yaptırın

Kaporta ve boya ekspertizi, yine dikkat edilmesi gereken detaylardan bazıları. Bu ekspertiz sayesinde aracın parçalarından herhangi birinde değişim ya da boya yapılıp yapılmadığı tespit edilir. Aracın herhangi bir parçasının değişmesi veya boyanmış olması aracın değerini düşürebileceğinden, buna yönelik ekspertiz yaptırmak oldukça önemli. Aracı satın aldıktan sonra benzer durumlarla karşılaşmamak için, bu konuya özen göstermelisiniz.

3- Arabanın Kilometresini Kontrol Edin

Arabanın kilometresi, değerini etkileyen unsurlardan biri. Eğer arabanın bakımları düzenli olarak yaptırılmış ise yüksek kilometreli olması sorun olmayabilir fakat yine de dikkat etmekte fayda var. Ancak araç kilometresi belli yöntemlerle geri çekilebileceği için, kilometrenin orijinal olup olmadığını mutlaka sorgulayın. Bunun için size yol gösterecek ve yardımcı olacak birçok yöntem var. Örneğin, TÜVTÜRK’ün internet sitesinde “araç km sorgulama” sekmesi bu konuda size yardımcı olacak yöntemlerden birdir.

4- Arabanın Piyasadaki Popülaritesini ve Değerini Öğrenin 

Bir aracın normalde olması gerekenden daha yüksek bir fiyatta olması alıcı için istenmeyen bir durumdur. Aracın fiyatının uygun düzeyde olup olmadığını anlayabilmek için aynı model ve aynı yaştaki diğer araçların fiyatlarına göz atıp karşılaştırabilirsiniz. Böylelikle fiyat olarak sizin için en uygun aracı bulabilirsiniz.

 Satın alacağınız arabayı muhtemelen ömür boyu kullanmayı düşünmediğiniz için ikinci el piyasasındaki yerini öğrenmek de oldukça önemli. Aracın ikinci el araba piyasasında popüler olup olmadığını, arabaya rağbetin çok olup olmadığını öğrenmeniz arabanızı satarken sizin yararınıza olacaktır. Örneğin, bazı araçlar ikinci el piyasasında yıllarca popülerliğini korusa da, bazı araçlar aylarca alıcı bulamayabilir.

Almayı düşündüğünüz veya hayalinizdeki aracın piyasa değerini öğrenmek için, BİP mobil uygulamasındaki Borusan Araç İhale 2. El Araç Değerleme uygulamasını kullanabilir, araç bilgilerini girerek tahmini bir perakende fiyat aralığı görebilirsiniz.

5- Arabayı Gözünüzle Görün ve Satıcıyı İyi Tanıyın

Aracı internetten görüp beğenmiş olsanız da mutlaka gözünüzle görmeniz gerektiğini unutmayın. Böylelikle aracı detaylı olarak inceleyebilir ve herhangi bir hasarı olup olmadığını kendiniz görmüş olursunuz. Ayrıca satıcıyla yüz yüze görüşmek ve konuşmak satıcıyı daha yakından tanımanıza yardımcı olurken, alım işleminizi daha rahat ve samimi bir ortamda gerçekleştirmenizi sağlayabilir.

6- Lastikleri Kontrol Edin

Aracı satın alırken lastikleri kontrol etmeyi de unutmayın. Lastikler, arabanın performansı ve karşılaşılabilecek kazalarda sizi koruması açısından oldukça önemli. Bu yüzden lastikleri kontrol etmeli, ne durumda olduklarını görmeli ve kaç yıllık olduklarını sormalı, kalitesinden ve mevsime uygunluğundan emin olmalısınız. Ayrıca lastiklerin diş derinliklerini ölçmeniz ve standarda uygun olup olmadığını da görmeniz gerekir. Lastiklerin diş derinlik sınırı en az 1,6 mm’dir. Bu sayede, ileride oluşabilecek olumsuz durumlardan korunmuş olursunuz. Can sağlığınızın en önemli şey olduğunu unutmayın ve lastikleri mutlaka kontrol edin.

7- Parçaların Orijinalliğini Kontrol Edin

 Aracın önceki sahibi aracın bazı parçalarını değiştirmiş olabilir. Fakat değişen parçaların orijinal parçalar olması önemli. Bu yüzden araçta değişen herhangi bir parça olup olmadığını ve eğer varsa bu parçaların orijinal olup olmadığını mutlaka öğrenin. Bunu sorgulamanın sizin için olumlu sonuçları olacağından, sorularınızı çekinmeden detaylı bir şekilde sorun. Eğer parçalar orjinal değilse aracın değerinde bir düşüş yaşanabileceğinden, fiyat pazarlığınızı da buna göre yönetebilirsiniz.

8- Yedek Anahtar ve Ekipmanların Durumunu Öğrenin

Aracın yedek anahtarlarının olması gelecekte ortaya çıkacak olası risklere karşı güvende olmanızı sağlar. Bu yüzden yedek anahtarların mevcudiyetini mutlaka sorgulayın.

Ayrıca, ilk yardım seti, stepne ve kriko gibi ekipmanların da tam olmasına dikkat edin. Bu ekipmanların eksiksiz olması hem güvenliğiniz açısından hem de maddi anlamda size avantaj sağlayacaktır.

9- Test Sürüşüne Çıkın

Aracı tanımanın en iyi ve en kolay yollarından biri arabayı kullanmaktır. Böylelikle aracın sürüş konforu ve kolaylığını test edebilir, radyonun çalışma durumu, koltukların rahatlığı, arabanın konforu, ısıtma sistemi, döşemeler, tuşlar, klima ve sinyal kolları hakkında detaylı olarak bilgi edinebilirsiniz. Aracın size uygun olup olmadığını ve kullanırken rahat edip edemeyeceğinizi anlamanın en kolay yolu da aslında budur. Ayrıca test sürüşünde aracın yürüyen aksamlarını da deneyimleme ve kontrol etme şansınız olur. Bu sayede ilgilendiğiniz araç hakkında daha sağlıklı bilgi sahibi olabilirsiniz.

10- Pazarlık Yapın

Tüm bu kontrollerinizden sonra gözünüze araca dair herhangi bir eksik çarparsa, mutlaka pazarlık yapmayı deneyin. Satıcı pazarlık payı olmadığını söylese bile makul bir oranda pazarlık yapmaya çalışmanın kimseye zararı olmaz. Aracın herhangi bir eksiği olmasa bile, piyasa fiyatlarından örnek vererek pazarlık yapmaya çalışabilirsiniz. Gerçekçi olan bir pazarlığa çoğu kişi hayır demeyecektir.

Sonuç olarak bir araba almak belki de evinizden sonraki en büyük yatırımınız olacaktır. Bu bakımdan yukarıda sizlere sunduğumuz adımlara dikkat ederek hem sizin hem sevdiklerinizin güvenliğini sağlayacak, bütçenize en uygun aracı seçtiğinizden emin olabilirsiniz. Bu sayede de yanlış bir yatırım yapmanın da önüne geçersiniz.

Şimdiden yeni aracınızda konforlu ve güvenli bir sürüş dileriz!

+14 Yıllık deneyim ile çözüm ortağınız olmaktan gurur duyuyoruz.