Motoru Yenilenen Araçta Problem Olur mu ?

Motoru Yenilenen Araçta Problem Olur mu ?

Bütün araçların, hangi marka olursa olsun. Motoru kullanıldıkça kesinlikle eskiyecek ve deformasyonlar yaşanacaktır. Burada devreye eskiyen motorlar için motor yenileme işlemi gündeme gelecektir. Motor yenileme, motorun azalan gücünü ve niteliğini eski ve normal seviyesine getirmek için motor parçalarının yeni parçalarla değiştirilmesi, kirlenen yerlerin temizlenmesi ve bakım onarım işlemlerinin yapılmasına verilen isimdir. Motoru yenilenen araç satın alınabilir, satılabilir, güvenle binilebilir; elbette ki gerekli garanti işlemleri tamamlandıktan sonra.

Araçlar sadece tek sistemden oluşmamaktadır. Araçlar pek çok sistemden oluşmaktadır. Araçlar parçalarının birbiriyle bağlantılı olduğu bir mekanizmaya sahiptir. Araçlardaki en karışık sistem motorun sahip olduğu sistemdir. Aracın kalbi ya da beyni gibi işleyen araç motorlarında arızalanmalar ortaya çıkabilir. Bu duruma sebep olan etkenler sadece kullanıma bağlı olarak gelişmez. Aracın kullanılma süresi ve aracın yaş durumu da bir etkendir. Motorun tamamen elden çıkmasının engellenmesi için ise motor yenileme işlemleri yapılmaktadır. 

Araba almak isteyen sürücüler bütçelerine göre hareket ettiklerinden ötürü arabanın motor aksamlarının ya da arabanın bazı parçalarının değiştirtilmiş olmasını tercih edebilirler. Çünkü değişime uğrayan ve motoru yenilenen araç normal değerine göre daha uygun olabilmektedir.

Motorlu araçların dışarıdan görünmekte olan parçalarının zamanla aşınması veya eskimesi söz konusu olabilir. Bu durumda bu eskiyen parçalar ya yenisiyle değiştirilir ya da tamirata gerek duyulur. Yani, bu tür araçlar araba sanayisinin yolunu tutarlar ve gerekli olan yerlerinin değişime,  yenileme işlemine tabi tutulurlar. Motoru yenilenen araç için bazen yeni bir motorla değiştirilme işlemi, bazen de eskiyen ve deformasyona uğrayan motor parçalarının yerine ya yenisiyle değiştirilebilecek olanların yerine yenisi takılır ya da tamiratı söz konusuysa tamiratı yapılır.  

Motoru Yenilenen Araç alınır mı

Motoru Yenilenen Araç alınır mı

Araç Motorları Hangi Durumlarda Yıpranır?

Araba dışının tamiratı veya yenilenmesi söz konusu olduğu gibi arabanın iç kısmının da tamiratı ya da yenilemesi gerekebilir. Çünkü aracın iç parçasını oluşturan motor ve motor parçalarında da zamanla eskime veya aşırı sürtünmeye bağlı olarak kullanılamama durumu yaşanabilmektedir. Buradan anlaşılıyor ki, her mekanizmanın bir kullanma ömrü söz konusudur. Ayrıca araçların bazı ekipmanlarında kullanıma göre yıpranma meydana geldiği için yenisiyle değiştirme durumu söz konusu olduğu kullanma süresi bulunmaktadır. Ayrıca sürtünme nedenli aşınma sonucu araçlar belli bir yol kat ettikten sonra motor gücünde azalmalar yaşanır. Bu durumda beraberinde aracın arızalanmasına sebebiyet verir. Geçmişinde sürekli arızalanan araca kimse binmek istemez.

Arızalanan parçaların en önemlisi kuşkusuz motordur. Uzun kullanımı ve sonrası motordan alınacak güç eskisi gibi olmayacaktır. Bu durumda aracı yenileme çalışmasının uygulaması gerekmektedir. Motoru yenilenen araçlar için yapılan değişiklikler işlemi rektifiye olarak tanımlanması yapılır ve bu işlem sonucunda araçta önemli ve belli oranda değişimler olur.

Motor Rektefiye

Motor Rektefiye

Motor Yenilemesi (REKTİFİYE) İşlemi Nasıl Yapılır?

Motor yenilenen araçlar için yapılan işlemlerin tamamına rektifiye işlemi denir. Bu işlem motorun tamamen sökülerek yerine sıfır el bir motor takılması işlemini de kapsar. Burada öncelikle arızalanan veya eskiyen motor yerinden tamamen sökülerek, dağıtılır. Sonrasında eskiyen veya deforme olan parçalar çıkarılır ve yerine yenileri takılarak işlem sona erdirilir. Değiştirme ise araçta oldukça önemli olan yakıtın iletim işlemini yerine getiren enjektörler ile hava ve yakıtın birbirleriyle reaksiyona uğramasını ve yakıtın uygun miktarda kullanılmasını sağlayan hava emme sistemindeki ekipmanlar için söz konusu olmaktadır.

Motorun içindeki diğer motor aksamlarından olan motor bloğu, egsoz, pistonlar, silindir kapağı ve tork kuvvetinin oluşum yeri olan krank mili de elden geçirilmektedir. Motoru yenilenen araçlar için uygulanan işlemler içerisinde yalnızca motorun temel parçaları değil; turbo mekanizması, yakıt emme sistemleri ile yakıt enjektör parçaları da bulunmaktadır.

Motoru yenilenecek araçlara uygulanacak işlemin adı olan yani rektifiye işlemi adım adım yapılmalıdır. Araçtan ayrılan motorun tüm bağlantıları yerlerinden dikkatli bir biçimde söküldükten sonra motorun iç aksamının sökülmesine geçilebilir. İçten yanmalı motorların iç parçasında yer alan emme, egsoz supaplarını kapamaya yarayan külbütor kapağı sökülerek kaldırılır. Bu kapağın diğer adı subap kapağı olan külbütor kapağının üzerindeki subaplar ile subap gaydları ve subap lastikleri kaldırılarak buraların yuvaların taşlama işlemi özenle yapılmalıdır. Motoru yenilenen araçta sonradan ses çıkmaması için taşlama çok dikkatli yapılmalıdır.

Motorların yenilenme (rektifiye) sürecinde bir diğer adım, subapların kontrolüdür. Ya tüm subaplar yenisiyle değiştirilir ya da yalnızca eğik olanların değiştirme işlemi yapılır.

Motor bloğu yenilenmesi işlemi sonraki adımdır. Öncelikle motor bloğu içerisinde atıl durum var mı diye kontrol edilir. Ölçüm yapılarak sonucuna göre hareket edilir. Ölçüm ile atıl durumu vardır diye sonuç çıkarılırsa burada motor bloğunun taşlanması yapılır. Buradan kaldırılmışken bütün pistonların segmanları bu evrede değiştirilir. Herhangi bir kırık ya da çatlak olması söz konusuysa pistonların da değişmesi gereklidir. Motoru yenilenen bir araçta yenisiyle değiştirme adımı önemli bir adımdır. Bütün bunların ardından krank ve biyel mekanizmalarında da taşlama yapılarak, yeni yataklarla montajlama sürecine geçilir. Bu aşama sonrasında motorun düzeneğinin sökülmesi işlemine devam edilir. Motorun külbütor kapağı (subap kapağı), subap gaydları ve lastikleri, subaplar, motor bloğu, bütün pistonlar, krank ve biyel mekanizmalarının kaldırılması ve taşlanması işlemlerinden sonra motorun piston pimleri ile motor kasnakları ve  diğer bütün motor parçaları sökülmeli veya kaldırılmalıdır. Motorun bu parçalarına bakılarak, gerekli olanları yenisiyle değiştirilir. Değişim yapılmayacaklar temizlenerek, toz parçalarından arındırılır. Motorun bütün contaları teker teker kontrol edilerek, gerekli olanların değiştirme işlemi yapılır. Sonrasında yenisiyle değiştirilenler, temizleme işlemine uğrayanlar ve yenilenenler olmak üzere motor içinin düzeneği tekrar eski haline getirilmesi için toplanması gerekmektedir. Bu aşamalardan sonra motor yeni bir sistemin parçasıymış gibi çalışacaktır. Motoru yenilenen bir araçta motor rektifiye işlemi görüldüğü gibi sadece yenilemeden ibaret değildir. Esasında motorun bütün iç aksamlarının yenisiyle değiştirilmesi, bozulanların tamiratı, kirlenenlerin temizliği olmak üzere birkaç bölümdür. sonuçta yenilenmiş bir motor ortaya çıktığı için rektifiye işlemi bir yenilenme işlemidir. Motorun yenilenmesi işlemi doğru bir şekilde yapılırsa motorun ömrü çok uzayacaktır. Aksi halde motorun ömrü kısalır.

rodaj-ve-motor-acmak

rodaj-ve-motor-acmak

Rektifiye Yaptırmanın Herhangi bir Zararı Var mıdır? Motor Yeniletmenin Bir Zararı Var Mıdır?

Rektifiye işinde ehil ve yıllarca bu işi yapmış kişilerin yaptığı motor rektifiye işlemlerinde herhangi bir zarar söz konusu değildir. Ancak motor rektifiye işlemi; uzun işlem basamakları, adım adım ilerleyen süreçler ve toplamda uzun bir işlemi gerektirdiğinden pahalı bir işlem olarak kabul görür. Burada yapılan işlem titiz bir şekilde yürütülürse motorun ilk günkü gibi olmasını sağlamaktan öte araç yenileme masraflarına girilmemiş olur. Rektifiye işlemine tabi tutulan bir motorun performansı, niteliği ve en önemlisi motor gücü (beygir gücü) artırılmış olur. Bu durumda motor rektifiye işleminin herhangi bir zararı söz konusu değildir. Motoru yenilenen bir araç satın alınacaksa bilgili ve ehil kişilerin garanti vermesi alıcılara için olumlu bir durumdur.

Honlama Nedir ?

Honlama pürüzlü yüzeylerin düzgün ve düz bir yüzeye dönüşmesi için uygulanan bir yöntemdir. Burada aşındırıcı yüzeyden oluşan ve uygulandığı yüzeye etki eden silindir bir başlıktan faydalanılır ve bu işlem sonucu yüzey olarak yüksek pürüzlülük ve ölçü bakımından tamlık elde edilir.

Honlama işlemi, motoru yenilenen araçlar için rektifiye işleminde en son işlem olarak yüzeye uygulanır. Bu işlemler genelde honlama makinelerinde gerçekleştirilir. Silindir şekline sahip yüzeylerde iç ve dış farkı olmaksızın uygulanır.

Rektifiye Sonrası Motor Durumu

Rektifiye işlemi bir bütün olarak uygulanır ve motor için çok önemli ve motoru yenileyici özelliğe sahip bir işlemdir. Burada araç motorları özel mekanizmalar ve karmaşık yapıda oldukları için özel teknikler ve doğru ve tam hizmet sunulması gerekir. Titiz yürütülen motor yenileme işlemlerinden herhangi bir sorun çıkmazken, bazı kullanıcılar araçlarının motoru yenilenen araçların motorlarına uygulanan rektifiye işlemlerinden sonra bir problem yaşadıklarını belirtmişlerdir. Genelde problem rektifiye işleminin yapıldığı motordan ses gelmesi biçiminde olmaktadır. Bu ses motordan gelen vuruntu sesi gibi duyulmaktadır. Ayrıca bu ses aracın kullanımı sırasında sürücüleri ve içindekileri rahatsız edici şekilde devamlı şekilde gelmektedir. Motor rektifiye işleminden sonra sürüş sırasında motordan gelen bu ses yenileme işlemleri sırasında herhangi bir şeylerin yanlış yapıldığına işaret etmektedir.

Motor yenilemesi sonrası motoru yenilenen araçta motordan ses gelmesi pek çok sebepten ileri gelebilir. Öncelikle motor silindirlerinin ölçümü sırasında bir hata yapılmış olabilir veya hiç ölçüm yapılmadan yenileme işlemi uygulanmış olabilir. Ölçüm yapılmaması veya doğru ölçümün yapılmaması sebebiyle araba çalışırken motordan ses çıkabilir. Böyle bir sesin gelmemesi için doğru ölçümün yapılması şarttır.

Motoru yenilenen aracın çalışır halde motorundan ses gelmesinin bir başka sebebi; honlama işleminin doğru yapılmamış olmasıdır. Burada motor silindir segmanlarının silindir yüzeye düzgün bir şekilde oturtulmamış olabilir. Motor silindir bağlantısının düzgün yapılmamış olması motordan ses gelmesine sebebiyet verir.

Rektifiye işlemi sonrasında araç motorunda ses gelmesinin bir başka sebebi ise; motor iç ekipmanlarının toplanması aşamasında araç için yapılacaklar düzgün bir şekilde uygulanmamış olabilir. Aynı zamanda motor kollarının sıkılmaması, contaların gevşek bir şekilde bırakılması gibi pek çok durum motordan ses gelmesine sebebiyet verebilir. 

Motoru Yenileme işlemi İçin Son Öneriler

Motoru yenilenen araç satın alırken dikkatli olunmalı ve motorla ilgili bilgisi olan bir ustadan mümkünse yardım istenmeli. Motorda yapılan ufak hatalar da motorun sonraki süreçlerde zarar görmesine sebep olacaktır. Bu da motorun esas ömrünü kısaltan bir durumdur. Motoru yenilenme işlemi gören araç için usta kişilerin çalışmış olması tercih sebebi sayılabilir. Böyle bir durumda usta eller tarafından motoru yenilenen bir araç alınabilir. Bunda bir sakınca yoktur. Böyle bir uzun yıllar boyunca kullanılabilir. İkinci el bir araç satın alırken aldığı yol fazla, kilometresi yüksek bir araçta ziyade motoru yenilenen bir aracı tercih etmek daha akıllıcadır. Elbette ki burada fiyat dengesi de belirleyici bir rol oynamaktadır.

Motoru Yenilenen Araç Alınır mı?

Motorun yenilenmesi işleminin kesinlikle profesyonel ellerce yapılması gereklidir. Eğer usta seçimi doğru bir şekilde yapılmazsa bundan sonra daha istenmeyen sonuçlar ortaya çıkabilir. Bu durumda emin ellerde yapılan ve garanti koşulunu sunan yetkili servisle çalışılırsa motoru yenilenen araç satın alınabilir ve eski bir model dahi olsa motoru yenilenen bir araç ise kullanılabilir.

Motorun yenilenmesi işleminde yapılabilecek iki tür işlem vardır. Bu işlemlerden ilki aracın motoru varken, motorun zaman zaman arıza vermesi durumunda yenileme yani rektifiye işlemine tabi tutulmasıdır. Bu işlemlerin ikincisi ise motorun tamamen çıkarılıp, yerine bayiden yeni motor alınması ve bu motorun yetkili kişilerce araca monte edilmesi işlemidir. Bu işlemlerin ardından ‘’motoru yenilenen araç satın alınabilir mi ?’’ sorusu gündem gelebilir.

‘’Motoru yenilenen araç satın alınır mı?’’ sorusu araç satın almaya karar verenlerin, ikinci el araç almaya niyetlenenlerin kafasını karıştıran bir sorudur. Bu sorunu cevabı, motorun uygulanan rektifiye ve tamamen yenileme işlemlerinin ardından bu işlemleri yapan kişilerin garanti vermesine bağlıdır. Buna ek olarak ‘’motoru tamamen yenisiyle değiştirilen bir araç satın alınır mı?’’ sorusunun cevabını vermek ise garanti kapsamında düşünülmelidir.

Kilometresi Düşük, Rektifiye İşlemi Geçirmiş Motora Sahip Olan Araç Satın Alınır mı?

Motorlu araçlar bir yerden bir yere gitmeyi sağlayan, geçtiğimiz çağımızın en önemli icatlarından biridir. İnsanlar şehirlerden şehirlere gidebilmeyi sağlarken, uzun yollar kat ederken araçlardan faydalanırlar. Araçlar gündelik hayatı da kolaylaştırmıştır.

Günümüzde teknolojinin gelişmesiyle beraber araçlara, insanların tutkunu oldukları otomobiller her geçen gün yenilenmekte ve özelliklerine özellik katılmaktadır. Uzun yola giden araçlarda artık hız, güvenlik ve konfor üçlüsü dikkatleri üzerine çekmekte ve ihtiyaca ve zevke göre araçlar insanların tercihini belirlemektedir. Kendilerine ait otomobilleriyle seyahat eden insanlar hiç azımsanmayacak kadardır. Bu nedenle araçların aldıkları yol da her geçen yıl artmaktadır. Bu durum araçların motor gücünü ve niteliğini olumsuz yönde etkilemektedir. Motorlar bu uzun yol süreçlerine dayanabilseler bile bu uzun yollar motorlardan çok şey alıp götürmektedir.

Motoru uzun yol koşullarından olumsuz etkilenen araçların motoru ya yenileme işlemine tabi tutulur ya da motoru tamamen yenisiyle değiştirilmesi gereklidir. Motoru yenilen araç; işinde ehil ve tecrübeli kişiler tarafından, bir garanti karşılığında yerine getiriliyorsa yeniden yollara çıkabilir.’’ Bu tür bir araç satın alma sürecine dâhil edilir mi? ‘’ esas soru bu olmaktadır.

İkinci el araba satın alırken alıcıların dikkatini çeken bazı durumlar ortaya çıkabilir. Bu durumlardan birisi, kendi motoruna sahip fakat aldığı yol olarak kilometresi yüksek araçlar, bir ikicisi ise kilometresi düşük ve aynı zamanda motoru yenilenen araçların satın alma işlemidir. Motoru yenilenen araç mı yoksa kilometresi yüksek bir araç mı tercih edersiniz? Motoru yenilenen araç, oto ekspertize danışılarak, işinde bilgili ve tecrübeli kişilerden bilgi tavsiyesinde bulunularak satın alma işlemi yapılabilir. Burada bilgisine güvenilir, görüşüne önem verilir bir oto ekspertizle anlaşmak gerekir.

Motoru yenilenen araçla ilgili çok dikkatli olmak gerekir. Çünkü motordan gelen devamlı bir ses sürüş keyfini alt üst edecek ve kafalarda daima bir soru işaretinin olmasına sebep olacaktır. Danışılan oto ekspertizi işinde iyi olduğunu motoru yenilen bir araç ile ilgili isabetli ve doğru bir yargıda bulunarak gösterebilir.

+14 Yıllık deneyim ile çözüm ortağınız olmaktan gurur duyuyoruz.